Probleme cu lichiditatile? Foloseste operatiunea de lease back

Proprietarul bunului (teren, cladire, echipament) vinde bunul respectiv si incheie simultan o intelegere cu cumparatorul pentru a inchiria bunul respectiv in anumite conditii. Cumparatorul bunului poate fi o banca, o firma de asigurari, o societate de leasing, un investitor particular.

Vanzatorul primeste imediat pretul de cumparare al bunului si utilizeaza bunul, platind redevente noului proprietar (cumparatorul).

O tranzactie de vânzare a unui activ pe termen lung si de închiriere a aceluiasi activ în regim de leasing (leaseback) se contabilizează în functie de clauzele contractului de leasing, astfel:

  • dacă tranzactia de vânzare si închiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezintă un mijloc prin care locatorul acordă o finantare locatarului, activul având rol de garantie.

Entitatea beneficiară a finantării (locatarul) nu va recunoaste în contabilitate operatiunea de vânzare a activului, nefiind îndeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul rămâne înregistrat în continuare la valoarea existentă anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent .

  • dacă tranzactia de vânzare si închiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vânzătoare contabilizează o tranzactie de vânzare, cu înregistrarea scoaterii din evidentă a activului si a sumelor încasate sau de încasat si a taxei pe valoarea adăugată pentru operatiunile taxabile, conform prevederilor legale.

Operatiunea de închiriere a activului în regim de leasing operational se contabilizează de utilizator conform prezentelor reglementări. Ca urmare, operatiunea se reflectă în contul de profit si pierdere.

Oana Tomoiaga

Articole similare

Comentariul tau aici